Dünya'nın Misafirleri



Yaşamınızda size iyi davranan insanlardan ayrılmak veya vedalaşmak kolay değildir.

Hızlı bir soru ile başlayalım.

Evinizde insanları misafir etme alışkanlığınız var mı?

Genel olarak misafirlik süreci , misafir eden kişi ve misafir olan kişi için hafızalarda uzun yıllar tatlı tebessümlere yol açabilir. Bu tatlı tebessümler de hayatı yaşadığımızı hissettiren faktörlerdendir. Zaten bu dünya da misafir olduğumuz gerçeği bize bu hayatı yaşatan sebeplerden biri değil midir?  Evi paylaşmak, yemeği paylaşmak,eğlenceyi paylaşmak...

…Misafir olmak işte konu…Herkese bahsetmek durumundayım senden benden bizden...



Dünya’nin misafiri insanlık, dünyanın misafirperverliğine rağmen insan dünya’ya terbiyesizlik yapmaya devam ediyor. Dünyamızın değerini biliyor muyuz? Dünya’nın diğer misafirleriyle mozaikliğimizin değerini biliyor muyuz?







Deneyimlerim yaklaşık 11 ülke de 4 yıldır sürüyor. Sizlere bu konu ile alakalı her insan’da farklı tecrübeler aktarabilirim. Şunları sormak istiyorum; Bir insana evinizin kapılarını açmak sizi ne kadar etkiliyor? Birbirimize yaşamda ne kadar samimiyiz? Misafirperverlik dünya’dan kayboluyor mu?



Misafir oluyorsunuz hayatınız değişiyor, birilerini misafir ediyorsunuz yine hayatınız değişiyor.Peki insan neden unutuyor dünyada misafir olduğunu? Bu soruların cevabı sende. Ben bu soruları kendime çok sordum ama seni cevaplarını merak ediyorum. 


Anadolu'daki misafirperverlik hikayeleri bizi hep etkilemiştir. “Bizim insanımız azizim bizim insanimiz,baskadir”. Bizim insanimiz en iyisidir.

 Deneyimlerim sonucunda, Anadolu insanının misafir ağırlama konusunda dünyada çok özel bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Beklentisiz, gerçek Anadolu insanı kültürü doğrultusunda yedirmeyi, içirmeyi, gezdirmeyi kendine amaç edinir.

Fakat iyi insanlara dünyanın her yerinde rastlayabilirsiniz. Kimi zaman İtalya kimi zaman İspanya kimi zaman İngiltere...

Dünyamız için, insanların mantalitesi kilit bir noktadır ve bu durum misafirperverliği anlamak, misafir olduğumuzu fark etmek, kötü birinden iyi biri olmaya karar vermemizi sağlayacak son dönemeçlerden biridir. Eğer ki düşünce yapısında bencilik ,en iyisi biziz, büyüklenmeler varsa ki bu zihniyet hiç bir toplumu ne ileri götürdü ne de mutlu etti.



Deneyimlerim, Dünya’nın misafiri insanın, bilmediği, görmediği,hissetmediği, deneyimlemediği olgular hakkında ahkam kesmesi dünyamızı yaşanmaz hale getiriyor.

Ne mi yapacağız? Düşmanlıklarımızı,Irkçıklığımızı bir kenara bırakıp, misafirlikte olduğumuzu hatırlayıp, genellemeleri ve kötü bir insan olmayı bırakıcaz.
Yok canım ne alakası var! 
Ben öyle bir insan mıyım mı! diyorsun?
Kötülük yaptığın zamanları ne çabuk unutuyorsun misafir çocuğu?


 Hırslarına yenilen, düşüncesizanlayışsız, kalp kiran, ağzından çıkanı kulağı duymayan, karşımızdakini incitmeyi seven biri olmayı yeterince başardık. Dünyayı yaşanmaz hale getirmek için uğraşıyoruz. Bol bol sınırlar inşa ettik,birbirimizi anlamamak için...yeterince dinlemedik birbirimizi, duygularımızı kontrol edemedik, fevri davrandık,aşırı kıskandık,çalışmadık,çaldık ve her şey den önemlisi sürekli iyi insan olmayı alışkanlık haline getiremedik.


Kısacası, insanlık misafirsin, misafirliğini bil.
Hepimiz ne yapmamız gerektiğini ve ne yapmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz.

Misafirlik mantalitesi'nin doğru bir şekilde yeşereceği, ev sahibi dünya’ya terbiyesizlik yapmayacağımız umut vaat eden yeni hikayelerle, yaşamda karşılaşmanız ve karşılaşmak dileğiyle.




Oğuzhan Uzun



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yarının Başarısını Bugun Attığın Adımlar Belirler

Organize Türkçe Cümleler

SANA İYİ GELECEK CÜMLELERİ YAZMAMI İSTER MİSİN?